سه سناریوی اصلی برای آینده کشاورزی در ایران

در نشست علمی تخصصی مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری مطرح شد: می‌توان سه سناریوی اصلی برای آینده کشاورزی ایران متصور شد
در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

به گزارش «اقتصاد ۱۲۰» روابط عمومی مرکز، نهمین نشست از سلسله نشست‌های «چشم انداز آینده ایران» و یک صد و نود و نهمین نشست علمی تخصصی مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری تحت عنوان «کشاورزی در چشم انداز ملّی ایران» برگزار شد.

در این نشست علی آقامحمّدی؛ رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظّم رهبری و عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام به‌عنوان مدیر علمی نشست و همچنین اسکندر زند؛ صاحب‌نظر حوزه کشاورزی و دبیر کمیسیون تدوین سند ملّی دانش‌بنیان کشاورزی و غذا و علی کیانی‌راد؛ رئیس مؤسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی به‌عنوان سخنران در این نشست به ایراد نقطه‌نظرات خود پرداختند.

در ابتدای نشست؛ مهدی رازپور رئیس گروه آموزش مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری به عنوان دبیر نشست در بیان مقدمه و طرح موضوع گفت: نظر به ظرفیت‌های بالقوه کشاورزی در ایران، این حوزه می‌تواند در آینده بسترساز و از ارکان اصلی توسعه ایران باشد که در برنامه‌ریزی‌های بلندمدت، از جمله سند چشم انداز آینده، باید مورد توجه واقع شود. توسعه کشاورزی می‌تواند به تأمین امنیت غذایی، ایجاد اشتغال و کاهش وابستگی به واردات کمک کند، اما با این وجود، کشاورزی ایران با چالش‌های زیادی روبه‌رو است.

مهدی رازپور ادامه داد: استفاده بی‌رویه از منابع آبی، آبیاری غیربهینه و تغییرات اقلیمی موجب کاهش سطح آب‌های زیرزمینی و خشکسالی‌های مکرر شده است. این امر بر تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی کشور تأثیر منفی گذاشته است. فرسایش خاک و کاهش حاصلخیزی زمین، محدودیت‌های فناوری و کشاورزی سنتی، وابستگی به واردات کالاهای اساسی با وجود تولیدات داخلی و فشار بر اقتصاد و نوسانات قیمت‌ها، مشکلات اقتصادی و دستمزد پایین کشاورزان، هزینه‌های تولید بالا، بدهی‌های بانکی کشاورزان و عدم حمایت کافی از سوی دولت، آلودگی و استفاده از مواد شیمیایی، عدم توسعه زیرساخت‌های کشاورزی برای ذخیره‌سازی، حمل و نقل و فراوری محصولات که منجر به هدررفت محصولات کشاورزی، کاهش کیفیت و از دست رفتن فرصت‌های صادراتی شده و همچنین سیاست‌های حمایتی و مقررات ناکافی نظیر قیمت‌گذاری دستوری، مشکلات توزیع و عدم دسترسی مناسب کشاورزان به تسهیلات بانکی، همگی باعث کاهش انگیزه تولید در این بخش شده‌اند که باید در برنامه ریزی‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت به عنوان مسائل اساسی مدنظر قرار گیرند.

رئیس گروه آموزش مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری تشریح کرد: توسعه کشاورزی دقیق، توجه به کشاورزی ارگانیک و محصولات سالم، ایجاد و تکمیل زنجیره‌های ارزش، توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی در راستای ایجاد ارزش افزوده بیشتر از محصولات کشاورزی، توجه به تغییرات اقلیمی و به عنوان یک موضوع بسیار مهم، تبیین الگوی کشت مطابق راهبردها و سیاست‌های سند ملی آمایش سرزمین و ملاک عمل واقع‌شدن آن در نهادهای تصمیم‌گیر و تصمیم‌ساز، عوامل بسیار حائز اهمیت و تعیین کننده‌ای هستند که ضرورت دارد در ترسیم نقش کشاورزی در چشم انداز آینده ایران مورد توجه واقع شوند و به همین جهت در این نشست بنا داریم با حضور سخنرانان از ابعاد مختلف به این موضوعات بپردازیم.

در ادامه نشست اسکندر زند؛ صاحب‌نظر حوزه کشاورزی و دبیر کمیسیون تدوین سند ملّی دانش‌بنیان کشاورزی و غذا به عنوان سخنران اول نشست در تعریف کشاورزی گفت: واژه کشاورزی که در انگلیسی به آن Agriculture می‌گویند از دو واژه لاتین Agri یعنی زمین کشاورزی و مزرعه و Cultura یعنی کشت و پرورش گیاه و دام گرفته شده است و از این رو در گذشته به کشت و پرورش گیاه و دام در مزرعه کشاورزی می‌گفتند.

وی در خصوص جایگاه کشاورزی تشریح کرد: کشاورزی در دنیا ستون فقرات و زیربنای اولیه تمامی اقتصادهای پویاست. کشاورزی در ایران علاوه بر اینکه به عنوان یک شیوه زندگی محسوب می‌شود، آداب و سنن فرهنگی گذشته کشور را حفظ می‌کند. بخش کشاورزی دارای ارتباطات پسین و پیشین قوی با سایر بخش‌های اقتصادی کشور بوده و رونق آن به طور مستقیم باعث بهبود امنیت غذایی و پیشرفت اقتصادی کشور می‌شود.

اسکندر زند ادامه داد: کشاورزی جنبه‌های مختلفی دارد که از جمله آنها می‌توان به جنبه‌های اجتماعی، اقتصادی، فنی و محیط زیستی اشاره کرد. رکن اجتماعی کشاورزی در کشور ما از ارکان فراموش شده است که ریشه در گذشته‌های بسیار دور دارد و به حدود چند هزار سال قبل بازمی‌گردد.

این صاحب‌نظر حوزه کشاورزی، وابستگی به آب زیرزمینی، سختی اقلیم، فقر منابع خاک، تنوع اقلیم و محصول و قوی بودن ریشه‌های اجتماعی کشاورزی را از جمله چالش‌های بخش کشاورزی برشمرد و گفت: این موارد باعث می‌شود که کشاورزی در ایران سخت، پرهزینه، پرمخاطره و نوآوری ناپذیر شود. با این وجود راهبردهایی تاریخی برای مقابله با این چالش‌ها نظیر ایجاد قنات به عنوان یک سیستم پایدار برای مدیریت آب، زندگی کوچ‌نشینی و عشایری به عنوان روشی برای سازگاری با شرایط اقلیمی و استفاده از الگوی غذایی کم آب بر از جمله راهکارها برای مقابله با چالش کشاورزی در طول تاریخ بوده است.

دبیر کمیسیون تدوین سند ملّی دانش‌بنیان کشاورزی و غذا در ادامه در مورد کلان روندهای آینده در نظام کشاورزی و غذا به مواردی از جمله غیرقابل پیش‌بینی‌شدن کره زمین، دانش‌بنیان‌تر شدن کشاورزی، هوشمندتر شدن زنجیره ارزش، جهانی‌شدن کشاورزی، مطالبه‌گرتر شدن مشتریان و ضرورت توجه بیشتر به سلامت در کشاورزی اشاره نمود.

وی در بیان سناریوهای آینده کشاورزی ایران تشریح کرد: می‌توان سه سناریوی اصلی برای آینده کشاورزی ایران متصور شد؛ سناریوی اول ادامه روند فعلی بدون تغییرات اساسی کشاورزی است که همچنان به شیوه سنتی و ناکارآمد ادامه خواهد یافت و مشکلاتی مانند کمبود منابع تغییرات اقلیمی و نابرابری تشدید خواهند شد. سناریوی دوم برای آینده کشاورزی انجام برخی اصلاحات در سیاست‌ها و فناوری‌های کشاورزی می‌باشد؛ اما نابرابری و تخریب محیط زیست همچنان مشکل ساز خواهند بود. سومین سناریو نیز اعمال سیاست‌های پایدار سرمایه‌گذاری در فناوری‌های نوین و ایجاد تغییرات بنیادین برای تضمین امنیت غذایی و پایداری آب می‌باشد.

اسکندر زند در ادامه اهداف کلان و اصلی کشاورزی در ایران را مواردی از قبیل دانش‌بنیان نمودن و استفاده از فناوری‌های نوین، حفاظت از منابع و مهار عوامل ناپایدار کننده، افزایش ضریب خودکفایی در محصولات استراتژیک، تأمین عادلانه دسترسی فیزیکی و اقتصادی، اصلاح الگوی مصرف بر اساس ظرفیت‌های اکولوژیک، ایجاد و تکمیل زنجیره ارزش، توانمندسازی نیروی انسانی، مشارکت فعال بخش خصوصی، پشتیبانی از تولیدکنندگان و ایجاد نظام پایدار و ارزیابی امنیت غذایی عنوان کرد.

در ادامه این نشست، علی کیانی‌راد؛ رئیس مؤسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی به عنوان سخنران دیگر این نشست ضمن اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در خصوص امنیت غذایی که امنیت غذایی مسئله درجه یک است و نباید از آن غفلت کرد افزود: بر اساس ماده یک آیین‌نامه اجرایی اصلاح لایحه قانونی نحوه واگذاری و احیاء اراضی در حکومت جمهوری اسلامی ایران، مصوبه ۳۱/۰۲/۱۳۵۹ شورای انقلاب جمهوری اسلامی ایران، کشاورزی عبارت است از بهره‌برداری از آب و زمین به‌منظور تولید محصولات حیوانی و گیاهی از قبیل زراعت، باغداری، درخت‌کاری مثمر و غیر مثمر، جنگلداری، دامداری، پرورش طیور زنبورعسل و آبزیان.

علی کیانی‌راد در خصوص رابطه کشاورزی و امنیت غذایی گفت: رابطه کشاورزی و امنیت غذایی همان دسترسی فیزیکی، اقتصادی و عادلانه همه مردم در طول زندگی به غذای کافی، سالم، مغذی و حلال جهت رفع نیازهای تغذیه‌ای سازگار با سلیقه‌ها و ترجیحات آنها برای برخورداری از یک زندگی سالم و فعال است که دارای چهار رکن فراهمی، دسترسی، سلامت و مصرف، تاب‌آوری ثبات و پایداری می‌باشد.

رئیس مؤسسه پژوهش‌های برنامه‌ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی خاطرنشان کرد: امنیت غذایی چهار مؤلفه اصلی دارد که مواردی چون فراهم بودن غذا از نظر تولید و واردات، دسترسی به غذا شامل دسترسی فیزیکی و اقتصادی، سلامت تغذیه و الگوی تنوع غذایی و در نهایت پایداری منابع تولید غذا شامل آب، خاک، تنوع زیستی و… را در بر می‌گیرد.

وی در ادامه در بیان پیشران‌های نظام کشاورزی و غذا به مواردی از جمله پویایی‌های جمعیت و شهرنشینی، رشد اقتصادی و چشم انداز کلان اقتصاد، روابط متقابل کشورها، مالکیت کلان‌داده‌ها، بی‌ثباتی‌های ژئوپلیتیکی، فقر روستایی و شهری و تراکم سرمایه و اطلاعات اشاره کرد.

در ادامه نشست، علی آقامحمّدی؛ رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظّم رهبری و عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان مدیر علمی نشست گفت: به نظر من گام اول در این حوزه ایجاد جو رسانه‌ای است که بتوانیم توجه سیاست‌گذاران و افکار عمومی را به این حوزه جلب کنیم؛ چراکه جایگاه کشاورزی در سیستم سیاست‌گذاری کشور جایگاه مهمی است و می‌توان با برگزاری همایش و سمینار و شکل‌گیری ائتلاف و سمت و سو دادن به آنها به اهداف حوزه کشاورزی دست پیدا کرد. این موضوع همان اجتماع‌محور کردن و ایجاد یک جامعه با بالاترین اتفاق‌نظر در موضوع کشاورزی و امنیت غذایی است.

آقامحمّدی ادامه داد: موضوع دیگر در خصوص روستاهاست که باید در مورد روستاها بتوانیم جمعیت شهری را به سمت روستاها هدایت کنیم و با ایجاد اشتغال در سطح روستاها، هم موجب تقویت بخش کشاورزی و هم موجب افزایش گرایش به سمت روستانشینی در کشور شویم. این موضوع نیازمند یک برنامه دقیق است. در این صورت باید تمام افراد روستایی که به شهرها رفته‌اند شناسایی شوند و با برطرف کردن نیازهای آنها در روستا آنها را ترغیب به بازگشت به روستاها کرد.

رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظّم رهبری و عضو حقیقی مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان کرد: برنامه‌های توسعه‌ای نه فقط با سرمایه و پول بلکه با تفکر و برنامه دقیق قابل اجرا و حصول نتیجه هستند؛ بنابراین باید با ایجاد یک مدل دقیق در بخش کشاورزی و اجتماع‌محور کردن آن می‌توان به توسعه در بخش کشاورزی دست پیدا کرد.

در ادامه نشست کارشناسان و صاحب‌نظران حاضر در نشست، به بیان نقطه‌نظرات و طرح سؤالات خود پرداختند.

شایان‌ذکر است این نشست در تاریخ ۲۳ بهمن‌ماه ۱۴۰۳، به‌صورت حضوری و مجازی با مشارکت دستگاه‌های اجرایی ملی و استانی، دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و اندیشکده‌ها در سالن دکتر حسین عظیمی مرکز پژوهش‌های توسعه و آینده‌نگری برگزار شد.

 

 

 

لینک کوتاه خبر:

https://eghtesad120.ir/?p=11876

پیشنهادی:

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.