حسین سلیمی عضو اتاق بازرگانی، در گفتگو با «اقتصاد ۱۲۰» اظهار داشت: یک علت اصلی افزایش نرخ ارز پیش از آغاز سال نو یعنی در پایان سال گذشته، موضوع تقاضای بالا برای ارز در پایان سال بود.
وی افزود: معمولا در پایان هر سال به علت تقاضای بالا، نرخ ارز تغییر میکند و در نهایت با گذشت مدتی در سال جدید با کاهش تقاضا، نرخ ارز نیز مقداری کاهش مییابد که میتوان دلیل بخشی از افزایش و کاهش نرخ ارز را به این موضوع نسبت داد.
سلیمی گفت: در یک مورد دیگر، شوکهای سیاسی بینالمللی و بروز اختلافات میان ایران و اسرائیل باعث شد که نرخ ارز روند افزایشی داشته باشد، اما در نهایت زمانی که این التهابات کاهش پیدا کرد، روند کاهش نرخ ارز و طلا نیز افزایش یافت؛ بنابراین هم زمان با کاهش تقاضا بعد از عید و همچنین فروکش کردن برخی چالشهای سیاسی منطقهای، قیمت ارز به حالت تعادل نزدیکتر شد و با روند کاهشی در قیمت روبرو شد.
این عضو اتاق بازرگانی بیان کرد: بانک مرکزی ارز مورد نیاز برای واردات کالا و خدمات را تأمین کرده است. تأمین ارز به خوبی از سمت بانک مرکزی صورت گرفته؛ اما دلیل افزایش قیمت کالا به دستآوردن سود کلان توسط عدهای ذی نفع و اختلال در سیستم توزیع است.
سلیمی عنوان کرد: وقتی تنش های سیاسی بالا می گیرد، مردم کمتر تمایل به فروش ارز دارند. در مقابل در شرایط با ثبات و وقتی قیمت ها روند کاهشی دارد، مردم بیشتری فروشنده ارز می شوند. همین مساله خود نیز در افزایش و کاهش قیمت ها بی تاثیر نیست.
وی بیان کرد: نرخ ارز نیز خود تابعی از قیمت هاست. نمی توان انتظار داشت که قیمت ها در سایر بخش ها بیشتر شود اما قیمت دلار ثابت بماند. به همین دلیل بخشی از رشد سالانه قیمت دلار منطقی بوده و نمی توان با آن مقابله کرد. از طرفی دلار یک متغیر سیاسی بوده و به همه مسائل سیاسی واکنش نشان می دهد.