به گزارش ایسنا، در هفتاد و ششمین گزارش از سلسله گزارشهای «پایش تحولات تجارت جهانی»، گلچینی از تحولات اخیر در دولایه جهانی و منطقهای محیط ژئواکونومیک ایران ارائهشده و آخرین روندها و پیشبینیهای اقتصادی تهیه شده توسط بزرگترین نهادهای اقتصادی بینالمللی، در قالب دادههای تازه مورد واکاوی قرار گرفتهاند.
بر اساس این گزارش با گذشت نزدیک به دو سال از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، جهان و به ویژه خود روسیه، همچنان متأثر از خسارات و آسیبهای اقتصادی ناشی از آن هستند. پیشبینی اخیر بانک مرکزی روسیه مبنی بر فراتر رفتن نرخ تورم این کشور از هفت درصد در ماههای گذشته و ادامهدار بودن این روند، به موازات اصرار غرب بر تداوم تحریمهای اقتصادی این کشور که عملاً دسترسی روسیه را بر سیستم مالی مبتنی بر دلار و یورو ناممکن کرده، مختصاتی بحرانی را پیش روی چشم این کشور رقم میزند. با این وجود اروپا توانسته طی یک استراتژی هوشمندانه، با تشکیل بزرگترین شبکه توافقات تجاری در جهان که ۷۴ کشور را شامل میشود، تا حد زیادی از آسیبهای محیط دشوار تجارت جهانی، به ویژه آثار تهاجم روسیه به اوکراین، در امان بماند.
بر این اساس ارزش تجارت اتحادیه اروپا از طریق توافقنامههای تجارت آزاد با شرکای جهانی برای اولین بار در سال ۲۰۲۲ از دو تریلیون یورو گذشت.
همچنین در بخش دیگری از این گزارش به زوال سرمایهگذاری چین در آمریکا اشاره شده است؛ بهطوریکه ورود سرمایه چین به آمریکا در سال به رقم ۲.۵ میلیارد دلار سقوط کرده که کمترین میزان در یک دهه گذشته و بسیار کمتر از رکورد ۴۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۶ است.
در سطح منطقه، عربستان در ادامه تلاش برای دستیابی به موقعیت برتر در سطح منطقه، در پی گسترش روابط اقتصادی خود با آفریقا برآمده که در نتیجه آن، قراردادهایی با ارزش حدودی ۰.۵ میلیارد دلار بین طرفین به امضا رسیده و هزینه آنها نیز توسط صندوق توسعه عربستان تعهد شده است.
علاوه بر این، عربستان با همراهی آلمان، قراردادی را برای ساخت یک کارخانه سیمان در عراق امضا کرده که در صورت راهاندازی، این کشور نیز در زمره صادرکنندگان بالقوه سیمان در جهان جای خواهد گرفت.
دبی هم طبق اعلام اخیر اتاق بازرگانی این شهر که توانسته تعداد شرکتهای زیرمجموعه خود را نسبت به سال گذشته تقریباً دو برابر کند، تبدیل به مقصدی جذاب برای سرمایهگذاران و تجار جهانی شده که توانسته علیرغم وضعیت نابهسامان اقتصادی جهان، رشدی معادل ۳.۲ درصد را رقم بزند.
گفتنی است؛ مرکز پژوهشهای اتاق ایران مدتی است تهیه و انتشار سلسله گزارشهای «پایش تحولات تجارت جهانی» را با هدف بررسی رویدادهای کلیدی در محیط ژئواکونومیک ایران در دستور کار قرار داده و در این گزارشها مسائل مهم روز از منظر تأثیرگذاری بر دیپلماسی اقتصادی و موقعیت ژئواکونومیک ایران موردبحث و بررسی قرار میگیرند.